Мнението относно допустимостта на искането за отстраняването на Иван Гешев не е

...
Мнението относно допустимостта на искането за отстраняването на Иван Гешев не е
Коментари Харесай

Рашков: С действията си Гешев постави цялата прокуратура в услуга на Борисов

Мнението по отношение на допустимостта на настояването за отстраняването на Иван Гешев не е единно. Дори и ние с господин Янаки Стоилов сме на друго мнение. Различно е мнението и на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) днес - резултатът от гласуването е 12 гласа в поддръжка на Гешев и 8 против него. Когато Гешев бе определен за основен прокурор " срещу " него са били единствено четирима членове на Висш съдебен съвет. Сега за отстраняването му са дали своят вот осем души. Това приказва много за мнението на членовете на Висш съдебен съвет за неговата работа. Подобен резултат беше предстоящ, тъй като сегашният Висш съдебен съвет не направи нещо черезвичайно. Това гласоподаване естествено, че беше предстоящо.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по мотив днешното решение на Висш съдебен съвет да дефинира за неприемливо настояването за премахване на Иван Гешев. 

" Не разбирам за какво се приказва за политическа офанзива против Гешев. Това е реакция против дейностите на основния прокурор. Гешев направи доста груби неточности като основен прокурор и правист. Явно той се мисли за недосагаем, само че дейностите му тласкат цялата прокуратура в услуга и зависимост на политическия ръководител Бойко Борисов. В това няма никакво подозрение. Гешев си разреши да реализира политическа активност. Той продължи атаката на някогашния министър председател Борисов против президента. Гешев извади СРС-та без да се съобрази със възбраните в закона. Има две такива забрани и аз ясно съм ги описал в моя сигнал. С изнасянето на СРС-та Гешев целеше само да урони престижа на президента, а не да отбрани националаната сигурност ", разкри Рашков.

" Гешев разпростани обстоятелства от досъдебно произвеждане, а това е неразрешено. После зададе въпрос към Конституционния съд, който е ясно разтълкуван и всдеки един правист знае отговора му. С твърдението на Гешев, че разпространяването на СРС-та се прави, тъй като има голям публичен интерес, се изпълняваше и обслужваше интереса на някогашните ръководещи. За дейностите, които извърши Гешев с изнасянето на тази информация, има лице, което е наказано преди години. Действията на Гешев са юридически парадокс. С действията си през днешния ден сътрудниците от Висш съдебен съвет режат клона, на който седят, тъй като ще принудят политическата власт да се заеме с този проблем. Не може един основен прокурор да се смята за недостижим. Законът е над всички и Гешев би трябвало да разбере това. Днес Висш съдебен съвет го избави, само че скоро това няма да е допустимо ", безапелационен бе той. 

 

" Иван Гешев си е назначил към 150 души в Бюрото по отбрана към основния прокурор, които го охраняват на трисменен 8-часов режим. Гешев има паравоенна защита 24 часа в денонощието. Това бюро разполага с голям бюджет. Когато тези чиновници нахлуха в президентството, там не е имало нито едно лице, което би трябвало да бъде под отбрана. В задачата се пита - защо това бюро, което се грижи единствено за тялото на Гешев, получава такива големи средства от държавния бюдбжет? Преди време това бюро беше под ръководтсвото на правосъдния министър и такива извращения нямаше. Това бюро е един Франкенщайн - нито е конструкция от Министерство на вътрешните работи, нито от ДАНС. Тези хора получават по-големи зпалати от чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Миналата година нито едно лице не включено в програмата за предпазени очевидци. Това приказва, че бюрото се грижи само за отбраната на основния прокурор ", обяви служебният вътрешени министър. 

" Вчера споделих нещо, което допускам, че прокурорите не са решили. Препоръчвам на Иван Гешев да прочете родния Закон за екстрадиция. Това е повода да кажа, че Гешев бетонира Божков в Дубай. С дейностите на прокуратуарата нито една страна няма да ни върне Божков, без значение какъв брой молби за екстрадиция изпратим. Гешев не стопира да допсука серизони юридически неточности. Българската прокуратура бетонира Божков ", уверен бе Рашков. 

" Фактите за нелегално подслушване ще бъдат предоставени на съответната парламентарна комисия. Тези обстоятелства ще са много нелицеприятни за българската прокуратура. Та се самопровери за противозаконното подлсушване и излезе с изказване, което се харесва единствено на нея ", завърши Бойко Рашков. 

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР